top of page

VerkiezingsVrijdag: besteed wekelijks aandacht aan de verkiezingen

Er wordt over weinig dingen in onderwijsland zoveel discussie gevoerd als over de precieze betekenis en invulling van burgerschap. Toch lijkt er over één aspect consensus te bestaan. Leerlingen moeten bij burgerschap kennismaken met basisbegrippen van de democratie en daarmee oefenen. Daarom besteden we in Goedemorgen! de komende weken uitgebreid aandacht aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.


Vragen over de verkiezingen

Op 17 maart 2021 gaat Nederland weer naar de stembus. Maar wie regeert het land tot die tijd, nu het kabinet gevallen is? Wat is een demissionair kabinet en wat mogen zij wel en niet? Wat betekent de ministeriële verantwoordelijkheid? Wie mogen er precies stemmen? Welke partijen zijn er verkiesbaar, en wie zijn hun lijsttrekkers? Hoe zorgen we ervoor dat er geen verkiezingsfraude wordt gepleegd? Aan de hand van deze en andere vragen staan we in burgerschapsapp Goedemorgen! de komende weken stil bij de verkiezingen.


Lekker boeiend?!

Natuurlijk mogen jongeren op de middelbare school nog niet stemmen. Zijn de verkiezingen dan geen ver-van-hun-bed-show? Dat lijkt te kloppen: jongeren tussen de 15 en 18 jaar zijn nauwelijks geïnteresseerd in politiek. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwam maar 66% van de stemgerechtigden tussen de 18 en 24 jaar opdagen, ondanks verschillende pogingen en campagnes om jongeren naar de stembus te bewegen. In 2012 bracht nog 70% van de jongeren hun stem uit. Juist hier kan burgerschapsonderwijs het verschil maken. Door leerlingen dagelijks en structureel over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat na te laten denken, leid je ze ook op tot maatschappelijk betrokken burgers.


Vergroot de betrokkenheid

Om de betrokkenheid van je leerlingen te vergroten, is allereerst informatie nodig. Werk daarbij vanuit de nieuwsgierigheid van je leerlingen en maak gebruik van de actualiteit. Laat leerlingen bijvoorbeeld (kranten)artikelen of filmpjes delen, en daar zelf vragen bij bedenken. Daarnaast kun je leerlingen laten oefenen door scholierenverkiezingen uit te schrijven op je school. Op de site scholierenverkiezingen.nl (https://scholierenverkiezingen.nl) van ProDemos download je stembiljetten en vind je de instructies. Uiteraard kun je leerlingen ook per post of digitaal laten stemmen. Dat is gelijk een mooie aanleiding om het te hebben over de betrouwbaarheid van dit systeem, en over waarom we in maart nog steeds met het rode potlood stemmen!


Verkiezingsvrijdag

De komende weken staat iedere vrijdag in het teken van de verkiezingen. Als docent kun je met minimale voorbereiding aan de slag met de actuele informatie, filmpjes, gespreksvragen en stellingen. Wij doen iedere VerkiezingsVrijdag het voorwerk!


Goedemorgen! is een digitale omgeving met materiaal waarmee docenten van álle vakken dagelijks een gesprek kunnen voeren met de klas naar aanleiding van de actualiteit. In de app staan iedere dag drie items klaar die allemaal passen binnen het brede domein van burgerschap. Zo is er aandacht voor natuur & milieu, economie & welvaart, persoonlijke ontwikkeling en uiteraard ook voor politiek & democratie. De komende weken staat iedere vrijdag speciaal het teken van de verkiezingen, op ‘VerkiezingsVrijdag’. Wil je met jouw school of met je klas meedoen? Sluit dan een schoolabonnement af of koop een individuele licentie.

Comments


Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page