top of page
asset_background.png
pijl.png

Protesten in Iran

Volgens de politie had Mahsa haar hoofddoek te losjes op haar hoofd. Tijdens haar arrestatie is er zoveel geweld gebruikt, dat ze in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen. Volgens de Iraanse politie is ze overleden aan een hartstilstand. De familie van Mahsa zegt dat ze gezond was, dus dat dit niet waar is. 
Uit protest tegen de zedenpolitie en het strenge Iraanse regime verbranden vrouwen hun hoofddoek en knippen hun haren af. Niet alleen in Iran, maar ook in andere landen, zoals Nederland. De Iraanse regering heeft het internet in Iran nu afgesloten omdat ze niet wil dat de beelden van de protesten verspreid worden. Deze protesten zijn bijzonder, omdat ook mannen de straat opgaan. Zij hebben ook met de vrouwenrechten te maken, omdat hun vrouwen, zussen of dochters streng gecontroleerd worden door de zedenpolitie. Mensen voelen zich daarom erg verbonden met elkaar tijdens deze rellen. Of het iets blijvends zal veranderen is nog maar de vraag. 

Toelichting voor de docent

  • Lees de tekst voor en laat de video zien (2’22). 

  • Bespreek de vragen met de klas.

Veel onrust in Iran

Vragen voor in de klas

  • Wat was de aanleiding voor de protesten in Iran?

  • Vrouwen buiten Iran knippen ook hun haren af en zetten filmpjes hiervan op Tiktok. Waarom doen ze dat, denk je? Heeft dit zin

  • Waarom is het voor mannen ook belangrijk dat vrouwen in Iran meer rechten krijgen?

Geschreven door: Kizzy Chin A Foeng
Foto door: © Wachiwit | Dreamstime.com

Op 13 september werd in Teheran, de hoofdstad van Iran, de 22-jarige Mahsa Amini gearresteerd door de zedenpolitie. Deze politie heeft als taak om mensen te arresteren die zich niet aan de islamitische kledingvoorschriften houden. 

Vaardigheid

Solidariteit ontwikkelen / Communiceren

Schermafbeelding 2022-09-29 om 12.05.16.png
pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page