top of page
asset_background.png
pijl.png

Oorlog in Oekraïne

Het is je misschien ook al opgevallen dat er anders naar Oekraïense vluchtelingen wordt gekeken dan naar mensen die vluchtten voor de oorlog in Syrië of Afghanistan. Zij zijn minder welkom, alhoewel de oorlogen in hun land net zo afschuwelijk zijn. Eind vorig jaar mochten Afghaanse en Irakese vluchtelingen de Poolse grens niet over. Zij zaten zonder enige hulp in de vrieskou, in het niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland. Meer dan twintig vluchtelingen stierven daar. Ook nu zijn er berichten dat mensen met een donkere huidskleur Oekraïne bijna niet uitkomen. Ze worden tegengehouden aan de grenzen. 
Een oorlog is altijd vreselijk. Het leven van zoveel gewone mensen wordt aan puin geschoten. Het is mooi dat we meeleven met de Oekraïners. Mensen die voor veel Nederlanders misschien lijken op hun buren, hun tante, of oma. Maar het is wel wrang voor de mensen die uit ándere landen voor oorlog op de vlucht zijn. Waarom zijn zij minder welkom?

Bron: dewereldmorgen.be

Toelichting voor de docent

Vandaag is het de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. In een situatie waar slachtoffers vallen, zijn er altijd groepen die nog méér slachtoffer zijn dan andere. Niet iedereen kan Oekraïne ontvluchten: arme mensen, zonder auto of geld om te reizen; zieken en ouderen. En dus ook minderheidsgroepen als mensen met een Afrikaanse achtergrond. Racisme en discriminatie stoppen niet tijdens een oorlog. Wees alert dat dit onderwerp ook in jouw klas kan spelen! Bedenk van tevoren of en welke grenzen je aan wilt geven in dit gesprek. 

  • Lees de tekst voor en bespreek de vragen.

Vragen voor in de klas

  • Waarom worden vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan anders behandeld? Wat vind jij daarvan?

  • Is er voor jou verschil tussen Oekraïense en bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen? Leg je antwoord uit.

  • Er wordt gezegd dat er nog veel meer vluchtelingen uit Oekraïne komen. Ook hier, in Nederland. Vind jij dat ze hier allemaal welkom zijn? Of zit daar een grens aan? Waar ligt die grens voor jou?

Geschreven door: Hilde van Halm
Foto door: © Viorel Dudau | Dreamstime.com

Aan Giro555 – ‘Samen in actie voor Oekraïne’ – is meer dan 100 miljoen euro gegeven. De afschuwelijke oorlog raakt ook mensen hier. Ze willen graag wat doen voor de mensen daar. Sommige Nederlanders rijden zelfs naar de Poolse grens om Oekraïense vluchtelingen op te halen.

Vaardigheid

Ethisch redeneren / Kritisch denken / Solidariteit ontwikkelen

Schermafbeelding 2021-05-17 om 20.13.14.png
pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page