top of page
asset_background.png
pijl.png

Paarse Vrijdag

Schermafbeelding 2021-09-17 om 16.36.51.png

Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat 92% van de mensen positief staat tegenover LHBTIQ’ers. Is zo’n Paarse Vrijdag dan nog wel nodig? 
Philip Tijsma werkt bij het COC, een vereniging die opkomt voor de belangen van LHBTIQ’ers. Hij vindt Paarse Vrijdag nog steeds belangrijk. Een op de vijf LHBTIQ’ers heeft namelijk te maken met geweld en intimidatie. ‘Zolang er geweld is, zijn deze dagen nodig,’ zegt Philip.
Veel jongeren vinden het lastig om uit de kast te komen en hebben het daar moeilijk mee. Paarse Vrijdag is daarom vooral een positieve dag. Door vandaag paars te dragen, zeg je tegen je schoolgenoten: ‘Jij mag er zijn!’ Het kan ervoor zorgen dat anderen zich veilig genoeg voelen om op school uit de kast te komen. Dan is het dragen van een paarse trui toch een kleine moeite?

Bron: rtlnieuws.nl

Toelichting voor de docent

  • Lees de tekst voor.
    Bekijk het filmpje over Paarse Vrijdag in 2020 (2’08).
    Bespreek de vragen.

Opdracht voor in de klas

  • Het thema van deze week is ‘Tevreden’. Kun je uitleggen wat Paarse Vrijdag met dit thema te maken heeft?
    De organisatie van Paarse Vrijdag zet zich in voor ‘seksuele- en genderdiversiteit als norm’. Wat bedoelen ze hiermee?

Geschreven door: Cynthia ten Kortenaar
Foto door: © Luanateutzi | Dreamstime

Het is vandaag Paarse Vrijdag. Scholen die meedoen, hebben leerlingen gevraagd vandaag iets paars te dragen. Op deze manier steken ze LHBTIQ’ers op hun school een hart onder de riem. Vorig jaar deden meer dan duizend scholen mee, ook basisscholen. 

Vaardigheid

Empathisch vermogenKritisch denken

pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page