

STRUCTUREEL BURGERSCHAP
ZO WERKT HET
Scholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap. Met Goedemorgen! werk je actief aan persoonlijke, sociale en maatschappelijke ontwikkeling en ontwikkelen leerlingen vaardigheden als participeren, omgaan met verschillen en democratisch handelen. Maar hoe werk je in de praktijk met het materiaal? De dagteksten zijn zo gemaakt dat je er op verschillende manieren mee aan de slag kan, al naar gelang je wensen en die van je school.
Dagelijks staan er drie teksten, doe-opdrachten, discussievragen en/of filmpjes voor je klaar. Hiermee heb je gereedschap in handen voor een goed gesprek met je klas. Doe dat bij voorkeur iedere dag tijdens het eerste uur, zodat burgerschap structureel aandacht krijgt. Bovendien wordt burgerschap een gedeelde verantwoordelijkheid als iedere docent er een rol in heeft. Soms heb je 10 minuten de tijd om samen de tekst te lezen, een filmpje te bekijken en ook nog met de klas te discussiëren, of zelfs tijd om een extra filmpje te kijken of opdracht uit te voeren. Een andere keer kom je misschien alleen toe aan het voorlezen van de tekst. Het belangrijkste is dat er aandacht is voor de actualiteit en dat de leerlingen erin geoefend raken om hun mening onder woorden te brengen, naar anderen te luisteren en met elkaar meningen en denkbeelden uit te wisselen.
Op het Gilde College in Hengelo starten de brugklassen iedere ochtend met een half uur mentorles. Lees hier hoe zij Goedemorgen! daarbij inzetten.
OCHTENDGESPREK



Burgerschap is bij uitstek geschikt om te behandelen tijdens de mentorles. Het voordeel is dat je dan langer de tijd hebt dan de voorgeschreven tien minuten. Fijn als je langer wil discussiëren, een thema van meerdere kanten wil belichten of een extra opdracht wil uitvoeren.
De leerlingen kunnen ook als huiswerk een aantal artikelen of onderwerpen uit de actualiteit meebrengen, die aansluiten bij het weekthema. Dat kan het gesprek verdiepen en de betrokkenheid van de leerlingen vergroten. Natuurlijk moet je dan wel op tijd de opdracht aan de leerlingen meegegeven hebben.
MENTORLES

JESSICA DE BOER, RSG N.O.-VELUWE:
‘Door te werken met Goedemorgen! kom ik op een bijzondere manier in gesprek met mijn mentorklas.
Ik sta versteld van de openheid van leerlingen en
van de bijzondere verhalen die ik hoor.’

BURGERSCHAPSLES
Een andere optie is om structureel tijd vrij te maken voor burgerschap, door er tijd voor in te roosteren. Dat kan een wekelijks lesuur zijn, maar ook een dubbel uur per maand of driemaal in het jaar een dag of dagdeel.
Bij een wekelijks lesuur kun je op eenzelfde manier werken als bij een mentorles. Voordeel is natuurlijk dat je de volledige aandacht kunt richten op de actualiteit. Ga je in een andere frequentie werken, dan moet je meer werk maken van het programma dat je aanbiedt. Maar in alle gevallen vormt Goedemorgen! daarvoor een rijke bron. Met de diverse items kun je heel veel gesprekken met de leerlingen losmaken en ze ertoe aanzetten zelf te gaan nadenken over alles wat er in de wereld en in hun persoonlijke leven gebeurt.
