top of page
asset_background.png
pijl.png

Aardbeving Marokko

In de regio Al Haouz in het Atlasgebergte lag het epicentrum. Dat is de plek waar de aardbeving begint en voor de meeste schade zorgt. Meerdere dorpen in het gebied zijn helemaal verwoest. De grote stad Marrakesh ligt ongeveer zeventig kilometer verderop. Ook daar werd de aardbeving goed gevoeld. 
Veel mensen slapen op straat omdat ze ’s nachts niet meer in hun huis durven te blijven. Ze zijn bang voor een nieuwe aardbeving of denken dat hun huis door de schade niet veilig is.
Samira werkt voor de NOS in Marokko en voelde de aardbeving ook. Zij woont in de hoofdstad Rabat. Zaterdag vertelde ze dat veel Marokkanen klaagden over de regering. Die gaf weinig informatie waardoor mensen niet goed wisten wat ze moesten doen. Ook was er weinig hulp voor de slachtoffers.
Vanuit de hele wereld komt gelukkig steeds meer hulp. Mensen gaan naar Marokko om slachtoffers uit het puin te redden. Ook geven veel landen geld. De Nederlandse regering geeft vijf miljoen euro. Het Rode Kruis zamelde dit weekend al bijna 700.000 euro in voor hulp.

Bron: nos.nl. 

Toelichting voor de docent

De aardbeving in Nederland raakt veel mensen in Nederland, omdat zij een sterke band met Marokko voelen. Houdt er rekening mee dat het onderwerp gevoelig kan liggen en sterkte emoties op kan roepen, bij de leerlingen en misschien ook bij jouzelf.

  • Lees de tekst voor.

  • Laat het filmpje (1’37) van NOS Jeugdjournaal zien. Hierin komen jongeren met een Marokkaanse achtergrond aan het woord. Twee zussen vertellen over hun familie, die op vakantie is in Marokko en de aardbeving meemaakte.

  • NOS-correspondent Samira Jadir meldt dat mensen in het aardbevingsgebied hier absoluut niet op voorbereid waren. Twintig jaar geleden was er een aardbeving in een ander gebied van Marokko, de overheid heeft naderhand vooral in deze regio voorlichting gegeven. In Nederland kun je bij het Rode Kruis terecht voor informatie over hoe om te gaan met natuurrampen. Bekijk deze link voor meer informatie over wat te doen bij een aardbeving.

  • Bespreek de stelling en/of enkele vragen met de klas.

  • Vind je het belangrijk om uitgebreider stil te staan bij de gebeurtenissen? Docent, schrijver en presentator Karim Amghar maakte een uitgebreide lesbrief voor het VO en PO, die je gratis kunt gebruiken (zie link).

Aardbeving in Marokko

Stelling

Het is belangrijk dat mensen in Nederland weten wat je moet doen als er een aardbeving is. 

Vragen voor in de klas

  • Heb jij het nieuws dit weekend gevolgd over de aardbeving? Wist jij al hoe erg de situatie daar is?

  • Hoe denk je dat de mensen in Marokko zich voelen na deze aardbeving? Kun je je voorstellen hoe het zou zijn om in zo'n situatie te zitten?

  • Wat kunnen hulporganisaties doen voor de mensen in Marokko?

  • Nederland wil graag helpen bij het redden van slachtoffers. Wat denk je dat de mensen in Marokko nu vooral nodig hebben??

Geschreven door: Cynthia ten Kortenaar
Foto door: © Aldorado10 | Dreamstime.com

Het was het hele weekend al in het nieuws: de zware aardbeving in Marokko. Gebouwen stortten in of raakten ernstig beschadigd. Meer dan tweeduizend mensen die onder het puin kwamen zijn overleden. Ook zijn er veel gewonden.

Vaardigheid

Empathisch vermogen / Kritisch denken

Schermafbeelding 2021-05-17 om 20.13.14.png
pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page